Na de zomer wordt de samenwerkingsovereenkomst getekend.
In overleg met bestaande organisaties willen we het palliatieve-en terminale zorgaanbod vergroten. Om dit te kunnen realiseren zijn er veel vrijwilligers nodig. We doen hierbij een oproep om u als vrijwilliger aan te melden bij St. Hospice Leusden e.o.
In het aanmeldformulier leest u hier meer over.
Wel blijft ons streven, naast deze nieuwe ontwikkeling, om op enig moment de hospice deuren daadwerkelijk te kunnen openen. Ook dan zijn er veel vrijwilligers nodig die onze zieke medemens en hun dierbaren in de laatste levensfase kunnen voorzien van de juiste, deskundige zorg en ondersteuning.
‘Zorg die het geschenk van de goede herinnering nalaat’
(M.v.d.Berg)
Leest u vooral ook de publicatie in de LeusderKrant geschreven door Inge Boelaart :
Vrijwillige palliatieve- en terminale zorg thuis vanuit Stichting Hospice Leusden
Bij de daadwerkelijke uitvoering en start van een hospice komt nogal wat kijken, zoals een locatie, financiering, professionele verpleegkundige en medische zorg, vrijwilligers en samenwerkingspartners. Als voormalig directeur van een hospice in Ermelo weet Ineke Den Herder hoe belangrijk het is om in de laatste fase van je leven je eigen regie te kunnen behouden in een veilige en vertrouwde leefomgeving.
Wensen en behoeften
“Natuurlijk is die veilige omgeving in eerste instantie jouw eigen thuis” begint Den Herder te vertellen. “Maar als een moeder van drie jonge kinderen niet thuis wil sterven om geen ‘stervensplek’ voor de kids in hun eigen huis achter te laten, dan is een hospice in jouw gemeente een goede plek. Een ander voorbeeld is als mantelzorgers het niet meer aan kunnen, overbelast raken. Ook dan is het voor de bewoner en de familie juist prettig om in een hospice te kunnen zijn. Of alleenstaanden, die niemand om zich heen hebben, dan is een hospice met 24-uurs zorg een fijne omgeving. De wensen en behoeften van onze toekomstige bewoners zijn altijd leidend in al onze beslissingen. Hospice Leusden gaat dan ook behoedzaam om met de wensen en beslissingen rond het levenseinde. De wens tot euthanasie is bespreekbaar en wordt op voorhand niet afgewezen.”
De start
Het initiatief voor een hospice ontstond drie jaar geleden. Rob Doesberg merkte in zijn werk als predikant, dat een hospice wordt gemist in Leusden. Ook kwam deze wens naar voren tijdens informatiebijeenkomsten. Hij besprak zijn ervaringen met de diaconie van de protestantse gemeente Leusden en kreeg groen licht van de kerk om dit verder op te pakken. De diaconie is bereid om financieel haar steentje bij te dragen. Zij stelde een behoorlijk bedrag beschikbaar voor de oprichtingsfase.
“Om zo’n traject in gang te kunnen zetten, heb je wel verschillende expertises nodig”, stelt Doesburg. “Met de kennis en ervaring van Ineke, de financiële expertise van een penningmeester en de know how van een arts ouderenzorg konden we als bestuur de juiste beslissingen nemen, plannen ontwikkelen en de stichting Hospice Leusden e.o. oprichten.”
Locatie
Hoe staat het er nu na drie jaar voor? “Het doel is en blijft om een deskundige, liefdevolle 24-uurs palliatieve- en terminale zorg in Leusden en omgeving dichtbij bereikbaar en beschikbaar te maken”, stellen beiden met klem. “Een goede behuizing met vier kamers en liefst met een tuin erbij is nog niet gevonden”, vervolgt Den Herder. “Of het past niet in het bestemmingsplan van de gemeente of het is te duur. En zonder locatie blijft het tot nu toe bij praten.” Beiden zijn wel teleurgesteld over de getoonde betrokkenheid van de gemeente. “Ze zijn enthousiast over het plan, absoluut!”, stelt Doesburg. “En juist bij het vinden van een passende locatie kan de gemeente een grote rol spelen. Maar helaas blijft het stil aan die kant.” De redactie vroeg de gemeente om een reactie: Sinds de oprichting van de Stichting Hospice Leusden is door het stichtingsbestuur heel veel werk verzet. Ze zijn klaar om te beginnen. Tot op heden hebben zij helaas nog geen pand kunnen vinden om de hospice daadwerkelijk te verwezenlijken. Deze vraag is dan ook bij de gemeente terecht gekomen. Ook onze zoektocht heeft nog geen resultaat opgeleverd. Het is bewonderenswaardig hoe het bestuur zich hierdoor niet uit het veld laat slaan, maar andere manieren bedenkt om toch van start te gaan. Wij hopen dat ze snel een plek vinden, zodat ze ook echt van start kunnen.
Palliatieve- en terminale zorg thuis
Het bestuur bouwde inmiddels contact op met diverse stichtingen en mensen met relevante deskundigheid. Zij dragen het initiatief een warm hart toe en willen het daadwerkelijk ondersteunen. Eén van die contacten is Thuiszorgorganisatie Centraalzorg (CZ) in Leusden. Den Herder: “We hebben gebrainstormd over de mogelijkheden voor 24-uurs palliatieve- en terminale zorg in Leusden en omgeving. Nu het hospice als gebouw wellicht nog op zich laat wachten, is het plan nu om bij mensen thuis palliatieve terminale zorg (PTZ) aan te bieden vanuit de St. Hospice Leusden in samenwerking met Centraalzorg.” Na de zomerperiode wordt de overeenkomst voor samenwerking tussen St. Hospice Leusden e.o. en CentraalZorg ondertekend.
Heb jij interesse om als (wijk)verpleegkundige om deze palliatieve zorg thuis te verlenen aan mensen in hun laatste levensfase, neem dan contact op met CentraalZorg, personeelszaken, mevrouw Dorien Jagenberg, telefoonnummer 033 – 2862202. Zij vertelt je graag meer hierover.
Vrijwilligers
“Waar we nu behoefte aan hebben vanuit het St. Hospice Leusden”, vervolgt Den Herder “is aan vrijwilligers. Vrijwilligers, die bij mensen thuis de mantelzorger(s) helpen ontzorgen door hand= en spandiensten te doen. Maar ook door er te zijn, een luisterend oor te hebben, te signaleren waar behoefte aan is en dit kunnen omzetten in acties. Elke vrijwilliger krijgt een training op maat. Helaas is het legaat vanuit de protestantse gemeente niet voldoende om alle kosten zoals locatie, medewerkers etc. te kunnen betalen, vandaar onze oproep voor vrijwilligers om zich aan te melden.
Naast deze functies zijn we als eerste op zoek naar een vrijwilligerscoördinator, liefst met een verpleegkundige achtergrond, die de vrijwilligers kan begeleiden. Deze functie wordt in eerste instantie op vrijwillige basis ingevuld, maar zodra de financiering rond is, zetten we het contract om in een betaalde baan. Het mooie is, dat die coördinator dan vanaf het begin betrokken is bij het proces en mee kan denken over de invulling.”
Meer informatie
Het bestuur van St. Hospice leusden e.o. wil graag in contact komen met:
- een verpleegkunde met kennis van en affiniteit met palliatieve- en terminale zorg, die als vrijwilligerscoördinator wil functioneren en gaat samenwerken met een coördinator van CentraalZorg;
- vrijwilligers die belangstelling hebben om zich in te zetten voor de terminale zieke medemens thuis vanuit St. Hospice Leusden e.o.
Den Herder is bereikbaar via info@hospiceleusden.nl of je kunt telefonisch contact met haar opnemen, nummer 06 – 54312642.
Meer informatie over het St. Hospice Leusden en de samenwerking met CZ is te vinden op de website van het hospice hospiceleusden.nl